top of page
Writer's pictureFilio

Ιστορία της Κορεάτικης Μουσικής

Η Κορέα και η Ελλάδα έχουν κοινό σημείο πως και οι δύο χώρες πέρασαν πολλές περιόδους με αναταραχές. Και οι δύο χώρες γνώρισαν την κατοχή αλλά “επέζησαν” από αυτή κρατώντας τα στοιχεία της κουλτούρας τους υιοθετώντας ταυτόχρονα από τους κατακτητές τους γνώσεις και έθιμα τα οποία αξιοποίησαν. Εννοείται πως μέσα σε αυτά είναι και η μουσική. Ας δούμε λοιπόν ένα μικρό κομμάτι από την ιστορία της μουσικής στην Κορέα!!!



Οι γνώσεις μας για την μουσική στην Κορέα ξεκινάνε από τον 3ο αι. μ.Χ. όπου ο άνθρωπος εμφανίζεται να τραγουδάει σε γεωργικά φεστιβάλ.

Γεωργικά φεστιβάλ εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να γίνονται στην Κορέα.

Η Κορεάτικη μουσική δέχτηκε επιρροές από πολλά μέρη, κυρίως από Κίνα, Ιαπωνία και Μογγολία, όμως κατάφερε και δημιούργησε ένα μοναδικό είδος μουσικής που διέφερε από το άκουσμα μελωδιών της υπόλοιπης Ασίας. Έτσι ακόμα και σήμερα όταν ακούμε κορεάτικη παραδοσιακή μουσική απέχει πολύ από τις προκαταλήψεις σχετικά με το άκουσμα της Ανατολικής Ασιατικής μουσικής.

Τα γνωστά μουσικά όργανα που χαρακτηρίζουν την Κορέα είναι το φλάουτο Daegeum(대금) και το έγχορδο Gayageum(가야금).Η μουσική της Κορέας είναι γνωστή για την πολυφωνία της, η οποία δίνει ζωντάνια και ένταση.

Ένα γνωστό είδος πολυφωνικής παραδοσιακής μουσικής ίσως και το παλαιότερο στην Κορέα είναι η μουσική των Σαμάνων. Ο Σαμάνοι συνδύαζαν την μουσική με την επικοινωνία τους με τον αόρατο κόσμο. Ένας/Μία σαμάνος μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλά είδη μουσικών οργάνων. Η πιο συνήθης συνοδεία είναι μία μικρή επίπεδη Γκονγκ. Επίσης ακούγεται και το Janggu(장구) ένα τύμπανο σε σχήμα κλεψύδρας. Έχει δύο επιφάνειες τις οποίες, την αριστερή την χτυπάμε με το χέρι και την δεξιά με ένα ραβδί ώστε να βγάλει ήχο. Στις τελετουργίες των σαμάνων ακούγονται επίσης και διάφορα είδη φλάουτων, γκονγκ και τύμπανα.


Η κυριότερη μουσική που αναπτύχθηκε στην Κορέα είναι αυτή που διατηρήθηκε στον χώρο της Αυλής και χωρίζεται σε τρία μέρη.


1)Την Κομφουκιστική τελετουργική μουσική Aak(아악)

2)Το Dangak(당악) συνδυασμός κορεάτικης και κινέζικης μουσικής

3)Την καθαρά κορεάτικη μουσική Ηyangak(향악)


Η κορεάτικη αυλική μουσική πρωτοεμφανίζεται ακόμα πριν την περίοδο του αρχαίου βασιλείου του Silla(668-935μ.Χ.) ωστόσο τα τρία είδη άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλη την Κορέα την περίοδο δυναστείας Goryeo(고려 918-1392) και Joseon(조선 1392-1910).Έχει σχεδόν ίδιο χαρακτήρα με την κινέζικη αυλική μουσική (Yayue).Υπάρχουν επίσης ομοιότητες με την αυλική μουσική της Ιαπωνίας(Gagaku)και του Βιετνάμ(Nhã nhac).

Τα μουσικά όργανα της κορεάτικης αυλικής μουσικής ποικίλουν, κύριο όργανο όμως ήταν ο αυλός που συνόδευε το τραγούδι και τον χορό.

Η παραδοσιακή αυλική μουσική συνεχίζει να έχει πολιτιστική επιρροή στην κοινωνία της Κορέας ακόμα και σήμερα μέσω την κυβέρνησης, διάφορων εκδηλώσεων κ.α.


Το Aak (아악) προέρχεται από την Κίνα.Aak μεταφράζεται ως «κομψή μουσική». Τελούνταν συχνά σε κρατικές ιεροτελεστίες θυσίας και ως τελετουργική μουσική της Αυλής. Στις ημέρες μας ακούγεται σε ορισμένες τελετές του κομφουκιανισμού(석전 대제-Seokjeon Daeje). Διαδόθηκε στην Κορέα το 1116 μέσω μουσικών οργάνων, παραδοσιακών στολών και αντικειμένων για τελετουργικούς χορούς που ήταν δώρο από τον Huizong of song,αυτοκράτορα της Κίνας προς τον αυτοκράτορα της Κορέας Yejong of Goryeo. Το Aak ενώ ήταν δημοφιλής είχε εξαφανιστεί για ένα διάστημα, ξαναεμφανίστηκε όμως το 1430 με την ανακατασκευή παλαιότερων μελωδιών. Όλα τα μουσικά όργανα που ακούγονται σε αυτό το είδος είναι κινεζικής καταγωγής και υπήρχαν πολύ πριν την δημιουργία του. Η πρώτη εκτέλεση του Aak έγινε στον βασιλικό ναό των προγόνων την περίοδο του Goryeo.


Το δεύτερο είδος της Αυλικής κορεάτικης μουσικής είναι το Dangak(당악). Η μετάφραση του είναι «μουσική Ντανγκ» και πήρε το όνομα αυτό επειδή αναδείχθηκε αρχικά στην δυναστεία Dang στα τέλη της 1ης χιλιετίας. Συνεχίστηκε έως και την δυναστεία του Joseon. Το Dangak έχει πάρα πολλές ομοιότητες με το Aak αφού και τα δύο προέρχονται από την Κίνα. Μία διαφορά μεταξύ τους είναι πως οι ερμηνευτές του Dangak ήταν κατώτερης κοινωνικής τάξης από αυτούς του Aak. Δυστυχώς τα μόνα κομμάτια που έχουν σωθεί μέχρι στιγμής, που είναι είδος Dangak είναι μόνο δύο, το Nakyangchun(낙양춘) και το Boheoja (보허자).


Το 3ο είδος της Αυλικής μουσικής είναι το Hyangak(향악). Αυτό το είδος προέρχεται καθαρά από την Κορέα χωρίς καμία άλλη επιρροή από άλλες χώρες. Η μετάφραση του είναι «λαϊκή μουσική» και είναι το παλαιότερο είδος από τα προηγούμενα καθώς κάνει την πρώτη εμφάνιση του την περίοδο των τριών βασιλείων (57π.Χ. -668 μ.Χ.)

Συνοδεύεται συνήθως με κορεάτικους λαϊκούς χορούς (향악 정재). Στην περίοδο του Silla έμοιαζε υπερβολικά με την μουσική Dangak(당악) αφού είχε υιοθετήσει πολλά στοιχεία του.Η λογοτεχνία της δυναστείας Goryeo αποκαλούσε το Hyangak με άλλη ονομασία η οποία ήταν Sokak (속악). Την ίδια περίοδο κιόλας τα όργανα που ακούγονταν σε αυτό το είδος ήταν τα samhyeon-samjook (삼현삼죽: κατηγορία που περιείχε 3 πνευστά και 3 έγχορδα όργανα). Τα samhyeon-samjook υπήρχαν από την εποχή του Silla. Ακούγονταν επίσης και άλλα όργανα ξένης προέλευσης όπως janggu(장구),haegeum(해금) και φλάουτο. Στην δυναστεία Joseon το Hyangak και το Dangak επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό το ένα από το άλλο, έτσι στην συνέχεια ήταν δύσκολο να φανεί η διαφορά μεταξύ τους.



Αξίζει να σημειωθεί επίσης το Daechwita (대취타), ένα ακόμα είδος της παραδοσιακής κορεάτικης μουσικής.

Παίζεται από πνευστά και κρουστά όργανα και αποτελεί στρατιωτική μουσική. Το Daechwita χρησιμοποιείται στην τελετή αλλαγής φρουρών στο παλάτι Gyeongbok (경복궁) της Σεούλ,αλλά και στο παλάτι Deoksu(덕수궁). Οι στολές των ερμηνευτών του Daechwita είναι σε χρώμα χρυσό ή κόκκινο και άσπρο καθώς αυτά τα χρώματα εκπροσωπούν την αυτοκρατορική οικογένεια και της ένοπλες δυνάμεις της αυτοκρατορικής περιόδου.


Από νεότερα είδη μουσικής της Κορέας αξιοθαύμαστο είναι το Τροτ(트로트).

Ξεχωρίζει για τον ευχάριστο τέμπο του, τον επαναλαμβανόμενο ρυθμό και τις φωνητικές δραστηριότητες που περιέχει. Το τροτ είναι επηρεασμένο από πολλές μουσικές της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής. Έχει μοναδικό άκουσμα και ο ακροατής καταλαβαίνει αμέσως ότι πρόκειται για αυτό το είδος.

Δημιουργήθηκε κατά την ιαπωνική αποικιακή περίοδο και μοιάζει με το ιαπωνικό Enka(演歌). Οι στίχοι του εστίαζαν κυρίως σε λυπητερά και τραγικά γεγονότα, από το 1960 έως το 1980. Με την εμφάνιση όμως της K-pop για να κρατήσει την θέση του στην δημοσιότητα οι στίχοι του άρχισαν να αλλάζουν σε πιο χαρμόσυνοι και διασκεδαστικοί. Από το 2000 και μετά το Τροτ εξελίχθηκε αρκετά με τους τραγουδιστές Jang Yoon Jeong(장윤정) και Park Hyunbin(박현빈).Το Τροτ υπάρχει για σχεδόν έναν αιώνα κάνεις όμως δεν ξέρει μέχρι πότε θα συνεχίσει να ακούγεται. Στις μέρες μας πάντως ακούγεται σε πάρα πολλά μέρη στην Κορέα, όπως κιόσκια, σε χώρους ανάπαυσης, στο ράδιο κ.α. και είναι αγαπητό από πολλούς.


Στα μέσα της δεκαετίας του '80 εμφανίζεται για πρώτη φορά το παγκόσμιο πλέον φαινόμενο η K-pop. Το 1987 υπήρχαν πολιτικές αλλαγές στην Ν. Κορέα πράγμα που οδήγησε στον εκδημοκρατισμό της. Ξεκίνησαν έτσι οι επιρροές από δυτικό κόσμο με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η μουσική. Τα δυτικά είδη μουσικής (pop,rock,rap, hip-hop,κτλπ) άρχισαν να διεισδύουν στην κορεατική μουσική και να δημιουργούν νέα ακούσματα για τον κόσμο. Η K-pop χωρίζεται σε γενιές, έως σήμερα έχουμε τέσσερις γενιές.

Η πρώτη (1st generation 1990-2004),

Η δεύτερη (2nd generation 2005-2011),

Η τρίτη (3rd generation 2012-2017)

και η τέταρτη που είμαστε τώρα(4th generation 2018-present).


Την 1st generation αποτελούν οι θρυλικοί Seo taiji and the Boys που κάνουν το ντεμπούτο τους με το τραγούδι "I know"(난 알아요) και φτάνουν στις κορυφές των κορεάτικων charts για 17 εβδομάδες. Μετά από αυτή την επιτυχία οι εταιρείες μουσικής στην Κορέα επιζητούν νέα άτομα που περνάνε από σκληρή εκπαίδευση ώστε να ανταποκρίνονται στις μεγάλες προσδοκίες που πλέον είχε το σύστημα μουσικής εκεί. Το σύστημα εκπαίδευσης μουσικής αλλά και χορού υιοθετήθηκε από την Ιαπωνία, έτσι δημιουργούνται groups όπως οι H.O.T, Sechs kies κ.α.


Την δεκαετία του 2000 με την 2nd generation η K-pop γίνεται γνωστή διεθνές, αλλά ξεκινάει και τα πρώτα της βήματα έξω από την Κορέα.

Καινούρια groups εμφανίζονται με ένα από αυτά τους γνωστούς BIGBANG που ξεκίνησαν το 2006. Ήταν οι πρώτοι που όχι μόνο έφτασαν στις κορυφές στα chart της Κορέας αλλά κατάφεραν να συνεργαστούν με δυτικούς καλλιτέχνες και να μπουν στα chart της Αμερικής και άλλων χωρών, διευρύνοντας έτσι την την K-pop και έξω από τα σύνορα της χώρας τους. Κατάφεραν και μετέτρεψαν την K-pop σε αυτό που όλοι σήμερα θαυμάζουμε. Δηλαδή έναν συνδυασμό όχι μόνο με μουσική αλλά με όλες τις τέχνες να αλληλοεπιδρούν (όπως μόδα, χορός, ηθοποιία κ.α.). Ήταν αυτοί που ξεκίνησαν το σημερινό trend με τα lightsticks και με την παραγωγή τραγουδιών από τα ίδια τα μέλη των groups και όχι μόνο από παραγωγούς όπως γινόταν μέχρι τότε. Πράγματι ήταν πρωτοπόροι σε τόσα πολλά πράγματα που αφορούν την K-pop culture που μερικοί νομίζουν ότι η K-pop ξεκίνησε από αυτούς. Άλλα γνωστά group της γενιάς αυτής είναι οι SHINee,2NE1,TVXQ,MissA κ.α.

Το αποκορύφωμα της επιτυχίας και της γνωστοποίησης της K-pop έγινε το 2012 με τον θρυλικό PSY ο οποίος κατέκτησε κάθε κορυφή στα charts παγκοσμίως με το τραγούδι του “Gangnam style”. Ο PSY ανήκει στην

1st generation όμως συνεχίζει να είναι ενεργός ακόμα και σήμερα.


Με την 3rd generation η K-pop γίνεται πλέον φαινόμενο και αποτελεί καθημερινό άκουσμα στον κόσμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι πολυαγαπημένοι BTS μαζί με άλλα groups όπως Got7, Seventeen Blackpink, twice κ.α. οδηγούν τους ακροατές τους όχι απλά να μάθουν για την K-pop και γενικά την μουσική της Κορέας αλλά δείχνουν στοιχεία για την κουλτούρα της πατρίδας τους, την γλώσσα τους και πολλά άλλα με μοναδικούς τρόπους το κάθε ένα group.

Οι παρουσιάσεις που κάνουν και ο τρόπος που τις κάνουν έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αγαπήσουν την Κορέα και να θέλουν να την επισκεφθούν τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους.


Η σημερινή γενιά (4th generation) συνεχίζει να ταξιδεύει τον κόσμο στην καθημερινή ζωή μέσα στην Κορέα με τον δικό της τρόπο και να μας δίνει και νέα μουσικά ακούσματα σχεδόν καθημερινά. Βλέπουμε συχνά νέες ιδέες και στοιχεία σε όλες τις τέχνες κυρίως στην μουσική. Γνωστά groups της 4th generation είναι οι ATEEZ,TxT,ITZY κ.α.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως μέσα στην K-pop αλλά και στην κορεατική κουλτούρα συναντάμε πολύ συχνά στοιχεία από αρχαία Ελλάδα και την μυθολογία της, ειδικά μέσα στα μουσικά βίντεο απο τα groups και στα K-drama.

Τέλος ας ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν έστω και στο πιο μικρό κομμάτι της K-music που μας έχουν χαρίσει τόσο υπέροχες μελωδίες, ενθαρρύνοντας και δίνοντας κουράγιο σε εκατοντάδες κόσμο καθημερινά και που μας οδήγησαν να γνωρίσουμε μία τόσο υπέροχη χώρα όπως η Κορέα.


Σύνταξη κειμένου : Haidi_F



537 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page