Το Taekwondo (태권도) είναι το εθνικό σπορ της Κορέας και είναι εγχυμένο με την ψυχή του κορεάτικου λαού. Ως μια από τις πιο περήφανες πολιτιστικές κληρονομιές της Κορέας έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο άθλημα. Είναι διαδεδομένο ανά τον κόσμο με αποτέλεσμα το 2000 να αναγνωριστεί από την ΔΟΕ (Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή) και να γίνει ολυμπιακό άθλημα, με τον δικό μας Έλληνα αθλητή και δάσκαλο Μιχάλη Μουρούτσο να γίνεται ο πρώτος χρυσός ολυμπιονίκης του Taekwondo για την χώρα μας.
Η ιστορική αναδρομή της εξέλιξης του Taekwondo μπορεί να αναλυθεί μέσα από την ιστορία της Κορεάτικης χερσονήσου και να χωριστεί σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους : την αρχαιότητα, τον μεσαίωνα, και τη σύγχρονη εποχή.
Η ανάγκη του ανθρώπου να επιβιώσει ενάντια σε εξωτερικούς εχθρούς, από τη φύση του, είναι η άμυνα και η ανάπτυξη αμυντικών τεχνικών. Στην αρχαιότητα τον έκανε να εξελίξει το σώμα του και να το χρησιμοποιήσει σαν όπλο.
Στις απαρχές της ιστορικής αναφοράς της Κορεάτικης Χερσονήσου υπήρχαν τρεις φυλές οι οποίες κατά τη διάρκεια εποχικών τελετουργικών απολάμβαναν την μαχητική τέχνη του πολεμιστή. Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι μάθαιναν τεχνικές από τη μάχη εναντίον ζώων και ανέλυαν κινήσεις αμυντικές και επιθετικές.
Αργότερα δημιουργήθηκαν τα τρία βασίλεια, Koguryo 고구려, Paekje 백제, και Silla 신라, που πολεμούσαν μεταξύ τους για την ηγεμονία, πλάθοντας εξαιρετικούς πολεμιστές. Έτσι συντονίστηκαν πολεμικά σώματα για κάθε βασίλειο έχοντας το Hwarangdo 화랑도 με τους Hwarang για το βασίλειο Silla (57 π.Χ. Νοτιοανατολικό μέρος της χερσονήσου) και το Joisonin 조의선인με τους Sonbae για το βασίλειο Koguryo (37 π.Χ. Βόρειο μέρος της χερσονήσου) έχοντας κύριο θέμα εκπαίδευσης την μαχητική τέχνη. Ένα διάσημο πολεμικό βιβλίο, το Muyedobo-tongji 무예도보통지, έγραφε ότι το Taekwondo (η τέχνη της μάχης σώμα με σώμα) είναι η αρχή κάθε πολεμικής τέχνης, κάνοντας τον άνθρωπο να αυξήσει την δύναμή του χρησιμοποιώντας τα χέρια του και τα πόδια του ελεύθερα, γυμνάζοντας όλο το σώμα προσαρμόζοντάς το σε τυχόν κρίσιμη κατάσταση. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι το Taekwondo προϋπήρχε σε μια αρχική μορφή και εμφανίστηκε την εποχή των αρχαίων φυλών.
Στο βασίλειο Silla εμφανίστηκε η μορφή πολεμικής τέχνης Subak και Taekkon. Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε πως οι Hwarang ήταν βαθιά επηρεασμένοι από τις βουδιστικές αρχές και υπήρχαν αγάλματα του Ηρακλή δίπλα στον Βούδα, μιας και τον θεωρούσαν προστάτη του, έτσι καταλαβαίνουμε πως οι πολεμικές τέχνες εξασκούνταν ακόμα και μέσα στους ναούς.
Η τέχνη Taekkyon πέρασε από το βασίλειο Koguryo στο βασίλειο Silla αλλά ήταν εκείνοι που διαμόρφωσαν την πολεμική τέχνη περαιτέρω.
Η δυναστεία Koryo고려 εξέλιξε το Taekkyon 태껸/ 택견και έκανε αναγκαία την εκμάθηση του για το στρατό. Οι τεχνικές και η δύναμη του Taekkyonεξελίχθηκαν τόσο ώστε να γίνουν όπλα που θα μπορούσαν να σκοτώσουν άνθρωπο. Παρ ‘όλα αυτά στα τελευταία χρόνια της δυναστείας τα όπλα πήραν κύριο ρόλο και έτσι η χρήση της πολεμικής τέχνης εξασθένησε.
Στην νεότερη ιστορία της Κορέας ( δυναστεία Chosun 1392-1910, Κορεατική αυτοκρατορία, και Ιαπωνική αποικιακή κυριαρχία μέχρι το 1945) το Taekwondo ονομαζόταν πλέον Subakhui αντί για Taekkyon και φυσικά έχασε την αίγλη του και την υποστήριξη του κράτους μιας και η χρήση όπλων ήταν ο κύριος τρόπος άμυνας.
Μετά της εισβολή της Ιαπωνίας στην Κορέα το κράτος έφερε ξανά στο φως την ανάγκη για πολεμικές τέχνες, αλλά η Ιαπωνική αποικιακή κυβέρνηση απαγόρευσε οτιδήποτε Κορεάτικο, μαζί και το Taekkyon, στην προσπάθεια καταστολής του Κορεάτικου λαού. Έτσι η πολεμική τέχνη Taekkyondo (Taekwondo) περνούσε μυστικά από δάσκαλο σε δάσκαλο μέχρι την απελευθέρωση της χώρας το 1945.
Έπειτα ο Κορεάτικος λαός, στην προσπάθειά του να ορθοποδήσει αγκάλιασε ξανά οτιδήποτε παραδοσιακό. Δάσκαλοι πολεμικών τεχνών άνοιξαν ξανά τις σχολές τους και μετά από τον Κορεάτικο πόλεμο (1950- 1953) το Taekwondoήταν πλέον διάσημο.
Το 1971 αναγνωρίστηκε ως εθνική πολεμική τέχνη και ένα χρόνο μετά, το 1972, ιδρύθηκε η Kukkiwon. Το 1973 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Taekwondo (World TaekwondoFederation) και ξεκίνησε το πρώτο πρωτάθλημα. Και κάπως έτσι, με τα χρόνια και την αποδοχή του αθλήματος, ερχόμαστε στο 2000 όπου αναγνωρίσθηκε ως Ολυμπιακό άθλημα και συμπεριλήφθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ, όπου φυσικά με χαρά πανηγυρίσαμε το πρώτο Ελληνικό χρυσό μετάλλιο με τη νίκη του Μιχάλη Μουρούτσου.
Αξίζει να αναφερθούν εδώ οι φιλοσοφικές πεποιθήσεις και αρχές του Taekwondo όπου κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί για το καλό του αθλήματος αλλά και του πνεύματος:
Ευγένεια, Courtesy, 예의
Ακεραιότητα, Integrity, 염치
Επιμονή, Perseverance, 인애
Αυτοέλεγχο,Self-control, 극기
Ανώτερη πνευματικότητα, Indomitable spirit, 백절불굴
Σύνταξη κειμένου: JoJo Panteli
Credits : Kukkiwon Taekwondo textbook, OH Sung Publishing Company
Y. K. KIM - ‘’Taekwondo’’ - 1983
History of Korea, https://en.wikipedia.org/wiki/Korea#History
コメント