top of page

25η Μαρτίου: Η επανάσταση του 1821

Updated: Mar 26, 2022

Το 1821 μετά από 400 χρόνια κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό, ξεκίνησε η ένοπλη εξέγερση από τους αγανακτισμένους Έλληνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σκοπός τους ήταν η αποτίναξη της Οθωμανικής κυριαρχίας και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.


Η επανάσταση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1821 στη Μολδοβλαχία. Στον ελλαδικό χώρο η επανάσταση ξεκίνησε την άνοιξη του 1821 στην Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα στις 16 Μαρτίου 1821. Η ημερομηνία “25 Μαρτίου” επιλέχθηκε αργότερα ως συμβολική ημέρα έναρξης της επανάστασης. Το παράδειγμα των Καλαβρύτων ακολούθησαν και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και αργότερα της υπόλοιπης Ελλάδας.


Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ήταν οπλαρχηγός, πληρεξούσιος, αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή του αγώνα για την Ελευθερία. Γεννήθηκε στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας το 1770. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον κλεφτοπόλεμο. Ήταν πρωταγωνιστής σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν όλες επιτυχία με αποτέλεσμα να αναδειχθεί αρχιστράτηγος. Ήταν ικανός ηγέτης και διοικούσε τα στρατεύματά του με ιδιοφυή τρόπο και με ιδιαίτερες στρατηγικές.


Μετά το τέλος της επανάστασης και της δημιουργίας του νέου ελληνικού κράτους, υπήρξε ένθερμος οπαδός του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1833 όμως ήρθε σε ρήξη με την Αντιβασιλεία και έτσι φυλακίστηκε στις φυλακές Ακροναυτίας στο Ναύπλιο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Το 1834 καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά έλαβε χάρη και το 1835 έλαβε το αξίωμα του Στρατηγού. Πέθανε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 1843 από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι επίσης γνωστός με το προσωνύμιο “Ο Γέρος του Μοριά”.



Σύνταξη κειμένου: Βάσια Καραγεώργου

39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page