top of page
  • Writer's pictureFilio

Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής


Η εμφάνιση και η καταγωγή της μουσικής στην Ελλάδα προβληματίζει ακόμα και σήμερα τα άτομα που ερευνούν για αυτή. Πολλές μελέτες δείχνουν πως ο άνθρωπος συνδέεται άμεσα με την δημιουργία της μουσικής. Η μουσική υπάρχει ακόμα από τους πρωτόγονους πολιτισμούς και από τότε μέχρι σήμερα εξελίσσεται καθημερινά με γρήγορους ρυθμούς. Με αφορμή λοιπόν την Kpop η οποία οδήγησε εκατομμύρια κόσμο να γνωρίσει την Κορέα καλύτερα και αποτελεί πλέον ένα από τα κύρια ακούσματα του ελληνικού λαού, γράφεται αυτό το κείμενο ώστε να εξερευνήσουμε τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό. Πολύ διαφορετικός από αυτόν της Κορέας αλλά εξίσου πλούσιοι και οι δύο ως προς το είδος τους.



Ελληνική μουσική


Η μουσική στην Ελλάδα πρωτοεμφανίζεται στα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ. Στα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ. το τραγούδι υπάρχει πλέον καθημερινά στη ζωή του ανθρώπου ως ύμνοι προς τους θεούς, τραγούδια της δουλειάς κ.α. Η μεγαλύτερη άνθηση της μουσικής στην Ελλάδα έγινε στους Ομηρικούς χρόνους καθώς εμφανίζεται το ηρωικό τραγούδι, οι ραψωδίες (μελοποιημένα ποιήματα που αναφέρονταν στα κατορθώματα ηρώων) και τραγούδια πιο χαλαρού χαρακτήρα ως ψυχαγωγία στον κόσμο. Στα επόμενα χρόνια εμφανίζεται η λυρική ποίηση (εξέλιξη της ραψωδίας που πλέον δεν μιλάει μόνο για πολέμους αλλά είναι ανώτερης αισθητικής καλλιτεχνικές δημιουργίες) και μέσα από αυτή παίρνουμε πληροφορίες για την θρησκευτική, εθνική, πολιτική και ιδιωτική ζωή στην Aρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την μουσική τόσο σημαντική που είχαν μέχρι και θεό για αυτήν, τον Απόλλωνα!!!

Η αρχαία ελληνική μουσική ήταν κυρίως φωνητική, οι Έλληνες όμως δεν σταμάτησαν να την αναβαθμίζουν προσθέτοντας μουσικά όργανα όπως λύρα, κιθάρα, άρπα και νάβλος από έγχορδα, είδη αυλού από πνευστά και τύμπανα από κρουστά όργανα. Τα δημοφιλέστερα όργανα στην αρχαία Ελλάδα είναι η λιτή, η ευαίσθητη λύρα(η οποία είναι σύμβολο του Απόλλωνα αφού έχουμε δει σε πολλά αρχαία ευρήματα να την κρατάει) και ο εκφραστικός αυλός που συμβολίζει τις τελετές του Διόνυσου. Το σύγχρονο ελληνικό όργανο που είναι γνωστό παγκοσμίως πλέον είναι το μπουζούκι το οποίο συνεχίζει να συνοδεύει πολλά καινούρια τραγούδια..

Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, οι δύο μεγαλύτεροι Έλληνες φιλόσοφοι, έχουν μιλήσει για το πόσο σημαντική είναι η μουσική στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του ανθρώπου από μικρή ηλικία.

Η ελληνική μουσική δυστυχώς από τα μέσα του 5ου αι π.Χ. γνωρίζει μία πτώση λόγω μακροχρόνιων πολέμων. Έτσι η μουσική και η ποίηση απομακρύνονται πλέον. Μέσα σε αυτό το μεγάλο διάστημα (4ος αι π.Χ. - 4ος αι μ.Χ.) η διάσωση της ελληνικής μουσικής στις κατακτημένες από τον Μ. Αλέξανδρο χώρες φανερώνει θετικά σημάδια μέσα στους πολιτισμούς Ασίας και Ευρώπης.

Στα μέσα του 4ου αι μ.Χ. εμφανίζεται η βυζαντινή μουσική η οποία έχει άμεση σχέση με την ελληνική χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία και επηρεάζει ακόμα και σήμερα την μουσική της Ελλάδος. Η βυζαντινή μουσική περιέχει στοιχεία τόσο από αρχαία Ελλάδα όσο και από την μουσική των Εβραίων και Σύριων. Η εξέλιξη της διαρκεί έως τον 13ο αιώνα. Ταυτόχρονα με την βυζαντινή μουσική εμφανίζεται και η εκκλησιαστική μουσική. Η καταγωγή της είναι ελληνική με πολλά όμως στοιχεία από την Ανατολή, την Αίγυπτο και την Συρία. Επηρέασε όλη την ευρωπαϊκή μουσική(κυρίως Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία).Η εκκλησιαστική μουσική ακούγεται ακόμα και τώρα στις καθολικές εκκλησίες. Η ελληνική μουσική είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τον 15ο αι έως τον 19ο αι.(η Ελλάδα βρισκόταν υπό την τουρκική κατοχή για πάνω από 400 χρόνια).Στα μέσα του 19ου αι. Ξεκινάει η ανάδειξη του δημοτικού τραγουδιού οι ρίζες του οποίου βασίζονται στην βυζαντινή μουσική. Ο κόσμος έγραφε τραγούδια για κάθε στιγμή ή γεγονός που του είχε συμβεί και ήθελε να εκφράσει τα συναισθήματα του σχετικά με αυτά μέσω της μουσικής. Τα δημοτικά τραγούδια πρωτοεμφανίστηκαν στην βυζαντινή εποχή όμως αναγνωρίστηκαν περισσότερο τον 19ο αι όπου ξεκίνησε η καταγραφή τους καθώς μέχρι τότε ο κόσμος τα ήξερε μόνο μέσω του προφορικού λόγου.

Την ίδια περίοδο υπάρχει και το λαϊκό τραγούδι όμως η διαφορά τους είναι πως τα δημοτικά τραγούδια τα έβγαζαν συνήθως οι φτωχοί και λιγότερο μορφωμένοι (εκπαιδευτικά) άνθρωποι, ενώ το λαϊκό τραγούδι μιλούσε για υπόκοσμο, χρήμα, έρωτες κλπ. και δεν ήταν τόσο αγνό όσο το δημοτικό τραγούδι.

Αυτά τα δύο είδη ακούγονται μέχρι και σήμερα σχεδόν καθημερινά, ειδικά σε γλέντια, πανηγύρια, γάμους κ.α. που γίνονται στην Ελλάδα. Τον 20ο αι εμφανίζονται άλλα δύο είδη μουσικής. Η ελληνική οπερέτα (όπερα) και η κινηματογραφική μουσική. Η ελληνική οπερέτα συμπεριλαμβάνει τις πρώτες ελληνικές όπερες οι οποίες είχαν ύφος χαριτωμένο με αποτέλεσμα να γίνουν αγαπητές από τον κόσμο με ευκολία. Το κινηματογραφικό τραγούδι περιέχει τραγούδια από ελληνικά έργα και σειρές. Γνωστά αυτά της Αλίκης Βουγιουκλάκης του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Στις ημέρες μας η ελληνική οπερέτα δεν ακούγεται πολύ σε αντίθεση με το κινηματογραφικό τραγούδι το οποίο είναι πολύ γνωστό. Κύρια όμως θέση στο σημερινό άκουσμα και παραγωγή μουσικής των Ελλήνων έχει το πλέον επηρεασμένο ελληνικό τραγούδι από την δύση(κυρίως pop,rock,rap,hiphop κ.α.).


Σύνταξη κειμένου : Haidi_F


Photo credits : https://www.youtube.com/channel/UCQQ10j0-HPdkY1fHDPUtX3g?app=desktop

41 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page