Μεγάλη Πέμπτη
Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν λίγο πριν τη Σταύρωση.
1. Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους
2. Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό
3. Η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του
4. Η προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται δώδεκα (αποσπάσματα από τα) ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.
Από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες ξεκινάνε το ζύμωμα. Ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής, πλάθουν πασχαλιάτικα κουλουράκια και βάφουνε τα αυγά. Το βάψιμο των αυγών συμβολίζει το θείο πάθος και την ανανέωση της ζωής. Συνήθως τα αυγά βάφονται κόκκινα, που συμβολίζει το αίμα του Ιησού. Στις μέρες μας όμως τα συναντάμε και σε άλλα χρώματα όπως π.χ. πράσινο, κίτρινο κλπ.
https://el.wikipedia.org/wiki/Μεγάλη_Πέμπτη
https://web.archive.org/web/20100404121933/http://www.athina984.gr/node/92720
Μεγάλη Παρασκευή
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής πραγματοποιείται ο στολισμός του Επιταφίου και ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως ετοιμάζεται ο επιτάφιος (ένα ύφασμα στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός και τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο). Το μεσημέρι της ίδιας μέρας τελείται ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, όπου ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο και το βράδυ γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου εκτός του Ναού υπό την ακολουθία των πιστών.
Τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής
Το μεσημέρι, μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου, νεαρά κορίτσια στολίζουν τον επιτάφιο με ανοιξιάτικα λουλούδια και φτιάχνουν στεφάνια ή γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας. Μετά το στολισμό του επιταφίου οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν και, όπως συνηθίζεται, περνάνε κάτω από τον Επιτάφιο όχι μόνο “για να τους πιάσει η χάρη”, αλλά για να δηλώσουν υποταγή, ομολογία στον Χριστό. Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία και γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού.
https://el.wikipedia.org/wiki/Μεγάλη_Παρασκευή
Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γιορτάζουμε την ταφή του Κυρίου και την κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς .
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Στην συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίαςόπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».
Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.
Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες.
Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια). Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια.
http://www.kulturosupa.gr/greece/megalo-savvato--13885/
Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού και αποτελεί την κορυφαία γιορτή του χρόνου. Γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με το σούβλισμα των αρνιών, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με τραγούδια και χορούς.
Από την Κυριακή του Πάσχα η έκφραση «Χριστός Ανέστη!» (Ο Χριστός αναστήθηκε!) αποτελεί τον περισσότερο διαδεδομένο χαιρετισμό μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών και επαναλαμβάνεται και κατά το τσούγκρισμα των αυγών.
https://el.wikipedia.org/wiki/Κυριακή_του_Πάσχα