top of page
  • Writer's pictureFilio

K-Wave: Το κύμα που παρέσυρε την υφήλιο



Κάνοντας ζάπινγκ στο Netflix πλέον συναντάμε στη λίστα με τα προτεινόμενα τις Κορεάτικες σειρές.

Μέχρι και ελληνικά κανάλια όπως το Star και το εθνικό μας κανάλι η ΕΡΤ ξεκινούν να δείχνουν στους τηλεθεατές τους Κορεάτικες σειρές.

Παντού ακούγεται το συγκρότημα BTS μέχρι και στα καταστήματα καλλυντικών συναντάμε πλέον τα κορεάτικα προϊόντα για φροντίδα της επιδερμίδας.

Πολλοί όμως αναρωτιόνται πώς και πότε ξεκίνησε όλο αυτό?

Όλα ξεκίνησαν όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ασία το 1997. Λόγω της οικονομικής κρίσης τότε επηρεάστηκαν πολλές χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας. Μια από τις οποίες φυσικά ήταν και η αγαπημένη μας Νότια Κορέα. Η συγκεκριμένη κρίση οδήγησε σε μεγάλες απώλειες στον μεταποιητικό τομέα. Τότε η κυβέρνηση της Κορέας άρχισε να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις για να σώσει την οικονομία της. Στράφηκαν λοιπόν στον τομέα του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας επενδύοντας μέσω χρηματοδοτήσεων και επιδοτήσεων νεοφυών επιχειρήσεων με στόχο να γίνει ένας κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας πολιτισμού, όπως η ΗΠΑ που κατέχει αυτή τη θέση για περίπου έναν αιώνα.

Έπειτα από αυτήν την απόφαση γεννήθηκε το γνωστό προς εμάς K-wave (한류) το 1999. To Hallyu (όπως είναι η αγγλική του προφορά) βασιζόταν στην πρώτη του φάση στην παραγωγή των φημισμένων kdramas και των περίφημων kpop groups. Κάποια από αυτά έκαναν μεγάλη επιτυχία όπως το γνωστό kdrama “Winter Sonata” (겨울연가) που κατάφερε να ταξιδέψει σε πολλές χώρες με μετάφραση των υπότιτλων σε αρκετές γλώσσες.

Στην δεύτερη φάση του Hallyu η κυβέρνηση της Κορέας πόνταρε στην νέα μόδα εκείνες τις μέρες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσω αυτών άρχισε τη διάδοση της νέας τάσης, τα Kpop Idols. Δίνοντας έμφαση στην αγάπη των ακροατών προς τα μέλη των groups άρχισαν να προωθούν πληροφορίες για αυτά έτσι ώστε να κρατήσουν την περιέργεια και τον θαυμασμό τους ζωντανά. Επίσης για να κρατήσουν τη φλόγα αναμμένη και για να αναπτυχθεί μια πιο φιλική και προσωπική σχέση ανάμεσα στους idols και στους θαυμαστές τους δημιούργησαν το λεγόμενο "Fandom". Το κάθε group δηλαδή είχε το δικαίωμα να βαφτίσει με ονόματα τους θαυμαστές του. Οι TVXQ και οι BIGBANG είχαν τεράστια επιτυχία που πλέον οι τελευταίοι θεωρούνται οι "Idols των Idols".Η super star BoA (권보아) όπως την ονομάζουν “Queen of Kpop” ήταν από τα πιο επιδραστικά πρόσωπα της Kpop στην δεύτερη φάση του Hallyu. Όπως επιπλέον μια τεράστια επιτυχία έκανε και η σειρά "Boys over flowers" (꽃보다 남자) που θεωρείται ένα "must" κομμάτι του Hallyu.

Η Τρίτη φάση του Hallyu θεωρείται η πιο παραγωγική του φάση. Χάρη στην μεθοδικότητα του μάρκετινγκ και στην πλήρη αφοσίωση το Hallyu αιχμαλώτισε την καρδιά χιλιάδων θαυμαστών από όλη την υφήλιο και έγινε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Την τελευταία δεκαετία κάθε χρόνο παράγονται εκατοντάδες kdrama και μουσικά βίντεο. Το πρώτο "hit" που εκτόξευσε την δημοφιλία αυτού του κύματος ήταν το "Gangnam Style" του γνωστού τραγουδιστή και επιπλέον επιχειρηματία PSY (박재상). Επιπρόσθετα σε αυτή τη φάση συναντάμε δυνατές και επιτυχημένες solo καριέρες όπως ο G-Dragon (권지용) που όχι μόνο κατάφερε να ξεφύγει από τα όρια του όρου Group Idol αλλά έχει αποκτήσει δικαιωματικά και τον όρο "The Ultimate Fashion Icon" της κορεάτικης showbiz. Άλλη περίπτωση είναι η αγαπημένη όλων στη Κορέα η IU (이지은). Παρά το νεαρό της ηλικίας της κατάφερε να αναδείξει το ταλέντο της ως τραγουδίστρια αλλά και ως ηθοποιός ταυτόχρονα. Μια επιτυχία που θα πρέπει να αναφερθεί είναι το girl group "Blackpink" που κατάφεραν να συγκεντρώσουν fans από κάθε ηλικία παγκοσμίως παρά το γεγονός ότι κάνανε το ντεμπούτο τους το 2016 μόνο. Η τεράστια και ένδοξη επιτυχία των BTS έχει καθηλώσει όλη την υφήλιο. Ένα μικρό κορεάτικο boyband όπως εκείνοι αποκαλούν τον εαυτό τους κατάφεραν τραγουδώντας στα κορεάτικα να κατακτήσουν τις πρώτες θέσεις στα charts. Το πρώτο αγγλικό τραγούδι των BTS, Dynamite κέρδισε την πρώτη θέση στο Billboard. Επιπλέον, η συνεισφορά αυτού του τραγουδιού στην οικονομία της Κορέας ήταν 1,43 δις δολάρια. Σύμφωνα με μια μελέτη των Υπουργείων Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της Νότιας Κορέας τα έσοδα που προέκυψαν από αυτό το τραγούδι συνέβαλαν στην παροχή 7.928 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Όπως η Kpop τα kdramas δεν πήγαν καθόλου πίσω. Στην τέταρτη φάση του Hallyu σημειώθηκαν αρκετές μεγάλες επιτυχίες από τις οποίες αξίζει να αναφέρουμε το "Crash landing on you" (사랑의 불시착) που απέκτησε την υψηλότερη βαθμολογία στο κανάλι tvN της Νότιας Κορέας.​ Και επίσης η άκρως γιγαντιαία επιτυχία της Netflix "Squid Game" (오징어 게임) που μπόρεσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον κάθε τηλεθεατή ακόμα και αυτοί που δεν παρακολουθούσαν kdrama.

Για να πετύχουν όμως το απόλυτο στόχο τους εξαπλώθηκαν και εστίασαν σε άλλες πτυχές αυτής της βιομηχανίας όπως τη μόδα, τα κόμικς (만화) , τα κινούμενα σχέδια, τα games ακόμη και τα skin care προϊόντα που χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή.

Το 2020, η Νότια Κορέα είχε την 6η μεγαλύτερη παγκόσμια μουσική αγορά σύμφωνα με έκθεση του IFPI. Η χώρα εξάγει μεγάλο όγκο περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και το K-Pop συνολικά συνέβαλε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ της Νότιας Κορέας πέρυσι.

Κατόρθωσαν με την τακτική τους και την επιμονή τους να κατακτήσουν έναν αξιόλογο χώρο στην παγκόσμια βιομηχανία διασκέδασης.

Μέσω του σχεδίου τους κατάφεραν όχι μόνο να αναπτυχθούν οικονομικά αλλά και να ανοιχτούν προς όλο τον κόσμο παρά το εμπόδιο της γλώσσας.

Πλέον φανατικοί οπαδοί του Hallyu υπάρχουν σε κάθε γωνία της γης.


Σύνταξη κειμένου : Marinella Felouzi


Credits:



92 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page