top of page
  • Writer's pictureFilio

Η χώρα του Μπέκντου

Στις 3 Οκτωβρίου κάθε χρόνο η Κορέα (Νότια και Βόρεια) γιορτάζει την ημέρα ίδρυσής της. Η ημέρα αυτή στην αρχή γιορταζόταν την τρίτη μέρα του δέκατου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου. Όμως, αργότερα το 1949 καθιερώθηκε την 3η Οκτωβρίου.

Ο μύθος της δημιουργίας του κορεάτικου έθνους ανάγεται στις αρχές της περιόδου 고조선 (Γκοτζόσον), που σημαίνει κυριολεκτικά "παλιό Τζόσον", πριν από την εποχή των τριών βασιλείων της Κορέας. Αναφέρει ότι ο θεός-βασιλιάς 단군 (Ντάνγκουν) ίδρυσε το πρώτο κορεάτικο βασίλειο το 2333 π.Χ. Ο단군 (Ντάνγκουν) είναι γνωστός ως «ο εγγονός του ουρανού» ή «ο γιος μιας αρκούδας». Η ιστορία ξεκινά με τον 환웅 (Χουάνουνγκ), ο γιος του Θεού του Ουρανού που ήθελε να ζήσει στη Γη. Έτσι, ο Θεός του Ουρανού 환인 (Χουάνιν) επέτρεψε στον γιο του και σε άλλους τρεις χιλιάδες οπαδούς του να χτίσουν μια πόλη στο 백두산 (Βουνό Μπέκντου). Ενώ βρισκόταν στο βουνό ο환웅 (Χουάνουνγκ) συνάντησε μια αρκούδα και μια τίγρη, και οι δύο του ζήτησαν να τους κάνει ανθρώπους. Ο 환웅(Χουάνουνγκ) τότε τους ανέθεσε να περάσουν 100 μέρες ζώντας σε μια σπηλιά τρώγοντας μόνο σκόρδο και μούστο, για να δοκιμαστεί η αξία τους. Η τίγρη απέτυχε στην πρόκληση και τα παράτησε μετά από 20 ημέρες. Η αρκούδα όμως κατόρθωσε να ολοκληρώσει την πρόκληση. Έτσι η αρκούδα έγινε ανθρώπινο θηλυκό, παντρεύτηκε τελικά τον환웅(Χουάνουνγκ) και γέννησε τον 단군 (Ντάνγκουν) τον ιδρυτή του πρώτου κορεάτικου βασιλείου.

Αν και όπως κάθε μύθος είναι γεμάτος υπερφυσικά στοιχεία, κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο θρύλος του단군 (Ντάνγκουν) μπορεί να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ότι δηλαδή η τίγρη και η αρκούδα να αντιπροσωπεύουν διαφορετικές φυλές της τότε εποχής που διεκδικούσαν την εύνοια του단군 (Ντάνγκουν).

Ο όρος 백두 (Μπέκντου) θεωρείται ως η γενέτειρα της Κορέας. Είναι ένα βουνό που διασχίζει τα σύνορα της Βόρειας Κορέας και της Κίνας. Είναι ένα ηφαιστειακό βουνό με μια λίμνη στην κορυφή του. Ανάλογα με το μύθο, ήταν ο τόπος που φέρεται να κατέβηκε ο πατέρας του 단군 (Ντάνγκουν) 환웅(Χουάνουνγκ) από τον παράδεισο, δίνοντας στη λίμνη αυτή το όνομα Ουράνια λίμνη (천지).

Η λέξη 개천σημαίνει «άνοιγμα του ουρανού» και αναφέρεται στο πώς ο환인 (Χουάνιν) άνοιξε τον παράδεισο για να επιτρέψει στον γιο του να κατέβει στο βουνό백두 (Μπέκντου).

Την συγκεκριμένη ημέρα οι Κορεάτες γιορτάζουν την δημιουργία του έθνους τους συνήθως κανονίζοντας πεζοπορίες στο αναφερόμενο βουνό ή παρακολουθώντας τα πυροτεχνήματα στο한강 (Ποταμό Χαν).


Σύνταξη Κειμένου :Marinella Felouzi

Photo Credits :https://www.pinoyseoul.com/2018/10/korea-celebrates-4351st-founding-day.html


84 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page