top of page
  • Writer's pictureFilio

«Το ΟΧΙ της Ελευθερίας»

Διαβάζουμε στην ιστορία συνήθως για έθνη που γιορτάζουν την νίκη τους σε πολέμους, ή τουλάχιστον την απελευθέρωσή τους από κάποιον εχθρό. Τη συγκεκριμένη ημέρα εμείς την τιμάμε και τη γιορτάζουμε γιατί αποφασίσαμε να μην υποκύψουμε στις κατακτητικές προθέσεις των Ιταλών και εκ τούτου των φασιστών της Δύσης.

Ήταν μετά τις 3:00 τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν ο Εμανουέλε Γκράτσι (Emanuele Grazzi) ο τότε Ιταλός Πρέσβης εμφανίζεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ιωάννη Μεταξά για να του παραδώσει το τελεσίγραφο της Ιταλικής κυβέρνησης του Μουσολίνι που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού στα πάτρια εδάφη για να καταλάβουν στρατηγικά σημεία της χώρας που θα διευκόλυνε την εισχώρησή τους στην Αφρική.

Στο βιβλίο του “Η αρχή του τέλους” που δημοσιεύτηκε το 1945 ο ίδιος ο Γκράτσι περιγράφει πόσο η επίσκεψη του και η είδηση που κουβαλούσε το τελεσίγραφο της κυβέρνησης του αναστάτωσαν τον Μεταξά: «Μόλις καθίσαμε, του είπα ότι η κυβέρνησή μου μού είχε αναθέσει να του κάνω μία άκρως επείγουσα ανακοίνωση και χωρίς άλλα λόγια του έδωσα το κείμενο. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Τα χέρια που κρατούσαν το χαρτί έτρεμαν ελαφρά, και μέσα από τα γυαλιά έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν όπως συνήθιζε όταν ήταν συγκινημένος. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο και μου είπε με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή “Alors, c’est la guerre!” (Λοιπόν έχουμε πόλεμο).» Και έτσι ακολούθησε η ανακοίνωση του Γκράτσι ότι τα στρατεύματα του Ιταλικού στρατού θα ξεκινήσουν τις μετακινήσεις τους στις 6 το πρωί. Η προσέλευση του Ιταλικού στρατού στη χώρα μας δεν ήταν παρά μόνο η αρχή για την Ναζιστική κατοχή που κράτησε έως το 1944.

Το δίλημμα ήταν άκρως προκλητικό. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Δύο διαφορετικοί δίοδοι που καταλήγανε στην ίδια διέξοδο, τον πόλεμο. Όμως η κυβέρνηση της Ελλάδος τότε αποφάσισε να διαλέξει το ΟΧΙ ως απάντηση και στις δυο περιπτώσεις γνωρίζοντας τις συνέπειες. Ένα ΟΧΙ γεμάτο αξιοπρέπεια. Ένα ΟΧΙ προσπαθώντας να κρατήσουμε την εθνική μας περηφάνια. Ένα ΟΧΙ σε κάθε είδους βία. Ένα ΟΧΙ σε κάθε είδους τυραννίας. Ο πόλεμος ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ούτε εύκολη απόφαση. Όταν όμως απειλούνται όσα αγαπάμε, τότε η επιλογή να μαχόμαστε για την προστασία τους γίνεται απαραίτητη. Ήταν μια απόφαση με άρωμα ελευθερίας. Ήταν μια απόφαση με άρωμα αγάπης για την πατρίδα. Ήταν μια απόφαση με άρωμα λεβεντιάς. Ήταν μια απόφαση με άρωμα ελπίδας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ήταν μια απόφαση καθοριστική για την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΟΧΙ.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ.

ΖΗΤΩ Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ.


Σύνταξη Κειμένου :Marinella Felouzi

Photo Credits : https://www.tanea.gr/2019/10/28/economy/economy-greece/ti-egrafan-ta-protoselida-tis-28is-oktovriou-1940/




32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page